English
 

Teksten

Presenteren

Taaltoetsen

Taalonderwijs

Bewerken
U heeft een brochure, een jaarverslag, een projectplan of wat dan ook: wij maken er een website van, of een reclamefolder. Of juist omgekeerd: we maken van teksten die worden aangeleverd door verschillende schrijvers één harmonieus, zakelijk jaarverslag.
Coaching
Iedereen is gespannen als hij/zij moet presenteren. Maar verlammende stress reduceren tot gezonde spanning is een kunst die wij beheersen. We kunnen u naar het moment van de presentatie toe leiden, zodat u er met veel meer vertrouwen staat als ‘t zover is. Dat straalt u dan ook uit en dat merkt uw publiek natuurlijk. Uw boodschap komt over en u bereikt uw doel. Onderdeel van de coaching kan zijn dat we u adviseren bij de voorbereiding van de presentatie, bij het schrijven ervan, of bij de audiovisuele ondersteuning en natuurlijk de feitelijke presentatie zelf, inclusief de uitspraak.
Afnemen
Als u de taalvaardigheid van studenten, medewerkers, sollicitanten of wie dan ook wilt bepalen, dan kunnen wij dat voor u organiseren. Van de afname tot en met de rapportage. Uiteraard kunnen we ook adviseren welke toets(en) u in welke situatie moet gebruiken. Als u een heel specifiek doel heeft met uw toets, kunnen we voor u een toets op maat ontwikkelen.
Cursussen
We hebben decennialange ervaring in het ontwikkelen en verzorgen van talencursussen. Dat kunnen kortere of langere cursussen zijn, meer algemene of meer specifieke cursussen, en uiteraard cursussen-op-maat. Alle cursussen kunnen in-company worden verzorgd.
Redigeren
U heeft een tekst die best aardig is, maar de puntjes moeten nog op de i worden gezet. Ook als die tekst in een vreemde taal is geschreven, kunnen we dat. En als we niet voldoende kennis in huis hebben, schakelen we ervaren, professionele collega’s in. Als u een hele lange Engelse tekst heeft, bijvoorbeeld een heel boek, dan kunnen we ook een deel redigeren en u instrueren hoe u zélf de rest kunt verbeteren. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten en u wordt er zelf wijzer van.
Voorbereiding
Een goede presentatie staat of valt met de juiste voorbereiding. Wat de juiste voorbereiding is, verschilt van persoon tot persoon. We bekijken wat voor u het beste werkt en daar gaan we mee aan de slag. Of u nu alles vlotjes uit de losse pols wilt doen of juist heel strak voorbereid – die keuze is aan u. En natuurlijk besteden we ook aandacht aan de vraag-en-antwoordsessie die volgt op uw presentatie: welke vragen kunt u verwachten? En hoe gaat u om met lastige vragen?
Ontwikkelen
Als u een heel specifiek doel heeft met uw toets, kunnen we voor u een toets op maat ontwikkelen. We werken daarbij samen met collega’s bij Pearson Language Assessment en gerenommeerde Nederlandse toetsinstanties. De kosten en de tijd die het kost om een toets te ontwikkelen kunnen sterk variëren. Onderdeel van de toetsontwikkeling kan zijn dat het taalgebruik dat uw kandidaten nodig hebben, eerst onderzocht moet worden. Daarbij werken we samen met taalexperts van de Vrije Universiteit Amsterdam, de Radboud Universiteit en gespecialiseerde onderzoeksbureaus als TextEffects.nl.
Workshops
Om uw medewerkers te trainen in bepaalde vaardigheden kunnen we interactieve workshops organiseren waarin we aan de slag gaan met de teksten en de taalsituaties waar uw medewerkers daadwerkelijk mee te maken krijgen. We geven ze handvatten om in de toekomst beter te presteren in die situaties.
Vertalen
Als u zich niet waagt aan Engelse teksten, vertalen we die voor u in vloeiend Engels. In de stijl die past bij het document, of dat nu een wetenschappelijk artikel is, een persbericht of een informatiebrochure. We kunnen uiteraard ook Engelse teksten naar het Nederlands vertalen. Voor andere vreemde talen (o.a. Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Russich, Chinees en Japans) werken wij samen met ervaren, professionele collega’s.
Audiovisueel
In de meeste gevallen heeft u bij uw presentatie audiovisuele ondersteuning nodig, dus beeld en/of geluid. Als altijd geldt ook hier de basisregel don’t overdo it, maar vaak fleurt een saai verhaal aardig op van een enkele goedgekozen illustraties of geluidsfragmentjes. Zonder die ondersteuning moet u het doen met uw eigen stem en uw eigen uitstraling.
Adviseren
Als u eisen wilt stellen aan de taalvaardigheid van uw werknemers, uw studenten of uw sollicitanten, dan kunnen wij u adviseren welke toetsen daarvoor het meest geschikt zijn. We kunnen vervolgens die toetsen ook afnemen bij de kandidaten. En als er geen geschikte toetsen bestaan, kunnen we die voor u ontwikkelen.
Trainingen
Voor het verbeteren van bepaalde specifieke vaardigheden bieden we korte, intensieve trainingen aan: bijvoorbeeld, uw medewerkers voorbereiden op een buitenlandbezoek of, omgekeerd, uw medewerkers voorbereiden op bezoekers uit het buitenland. Zo kunnen we u of uw medewerker(s) ook specifiek coachen voor het geven van een presentatie.
Schrijven
Als u een idee heeft van hoe een tekst er uit moet gaan zien, als u alleen heeft alleen wat ideeën en wat informatie heeft, dan kunnen wij de tekst voor u schrijven. U kunt de tekst ook geheel door ons laten opmaken (drukklaar, als u dat wenst); in dat geval schakelen we een professionele vormgever in.
Uitspraak
Veel sprekers komen saai of onduidelijk over. Vooral als het in het Engels moet, lijdt de presentatie daar vaak onder. Onjuiste of onduidelijke uitspraak leidt af van uw eigenlijke verhaal en daarmee doet u uzelf tekort. Wij kunnen uw uitspraak in het algemeen verbeteren, maar we concentreren ons natuurlijk op de tekst die u daadwerkelijk gaat presenteren.
Trainen
Als u op examen moet, kunnen we u trainen voor dat examen. Dat kan zowel voor Nederlandse als voor Engelse taaltoetsen. Voor andere talen (o.a. Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Russich, Chinees en Japans) brengen we u in contact met een van onze partners. Deze training kan worden gegeven op individuele basis, maar uiteraard ook voor groepen van kandidaten.
Materiaalontwikkeling
Naast het ontwikkelen van toetsen en het verzorgen van taalonderwijs hebben we ook enkele decennia ervaring in het ontwikkelen van lesmateriaal: van materiaal voor uitspraaktraining tot rapporten-schrijven, van grammaticacursussen tot spelling-workshops. Zo kunnen we materiaal ontwikkelen voor cursussen-op-maat die wij voor u gaan verzorgen of voor opleidingen die al binnen uw organisatie worden aangeboden.
Nederlands, Engels;
voor andere talen werken wij samen met ervaren, professionele partners.
© 2015 De Taalexperts. Webdesign by P. Weltens